Zes manieren om veilig om te gaan met wachtwoorden
Wachtwoorden, we hebben ze allemaal nodig en ze zijn tegenwoordig het bastion van je digitale veiligheid. Maar ik vind het nog vrij lastig om door de bomen het digitale bos te zien. Edward Snowden waarschuwde ons al voor afluisterpraktijken en onvolledige wachtwoorden en met de Verander-Je-Wachtwoord-Dag kan je er helemaal niet meer omheen. Privacy is big business.
Onderbroekenlol
Antivirusbedrijf Kaspersky heeft uit een onderzoek een vergelijking getrokken tussen onderbroeken en wachtwoorden.
•38 % van de Nederlanders heeft wel eens zijn wachtwoord gedeeld, maar niet zijn string.
•90 % vervangt elke dag zijn ondergoed, maar vervangt 37 procent van de Nederlanders hooguit tweemaal per jaar zijn wachtwoorden.
Gelukkig zijn er tal van on- en offline mogelijkheden om je privacy te beschermen.
Hetzelfde wachtwoord
De beste tip blijft natuurlijk: gebruik nooit op twee plekken hetzelfde wachtwoord, maar dat spreekt voor zich, toch?
Verander-Je-Wachtwoord-Dag
Speciaal voor de Verander-Je-Wachtwoord-Dag is de website wachtwoordbewust.nl in het leven geroepen, waarop tips worden gegeven over hoe je je wachtwoord en online accounts beter kunt beveiligen.
Signal
Met de app Signal kan je telefoongesprekken en berichten versleutelen. Signal is opensource (broncode door onafhankelijke experts gecontroleerd) en maakt gebruik van krachtige end-to-end-encryptie, dat wil zeggen dat berichten alleen voor de ontvanger te zien zijn. Signal is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Mira Modi
Dit elfjarige meisje verkoopt via haar website sterke wachtwoorden voor 2 dollar per stuk. Ze maakt gebruik van Diceware, een systeem waarbij ze een aantal dobbelstenen rolt om de wachtwoorden te genereren. Deze cijfers corresponderen met woorden uit de Diceware-woordenlijst. Het wachtwoord wordt op deze manier opgebouwd uit een aantal willekeurige Engelse woorden.
Wachtwoordbeheerder
Veel verschillende wachtwoorden onthouden is moeilijk. Wachtwoordbeheerders slaan al je wachtwoorden op één plek op, handig toch? De bekendste wachtwoordbeheerders:
•LastPass: slaat alle wachtwoorden versleuteld in de cloud op en is gratis te gebruiken.
•1Password: wachtwoorden worden lokaal opgeslagen en kunnen gedeeld worden via iCloud of Dropbox, maar is een betaalde dienst.
•KeePass: slaat wachtwoorden lokaal en versleuteld op en is gratis te gebruiken.
•Keeper: is een betaalde wachtwoordbewaarder, maar kan maar op één apparaat per keer worden gebruikt. Extra apparaten kosten meer geld.
Tweestapsverificatie
Maak gebruik van tweestapsverificatie. Het komt erop neer dat je na het inloggen met je e-mailadres en wachtwoord nog een extra code moet invoeren die naar je telefoon wordt verzonden. Mocht iemand de eerste twee buitmaken dan moeten ze je smartphone ook nog hebben.
(bron: KPN)